JURNAL PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

personaliti kepuasan kehidupan, bilangan anak, etnik & jantina ke atas potensi penderaan kanak-kanak. Jurnal Psikologi Malaysia, 9 (a). pp. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak. Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi. Doshi-Gandhi, Anjli () Takrifan penderaan dan pengabaian.

Author: Dira Sadal
Country: Honduras
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 4 February 2016
Pages: 447
PDF File Size: 2.68 Mb
ePub File Size: 14.3 Mb
ISBN: 927-6-90940-707-1
Downloads: 40705
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagor

Create a free account Login. Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka.

Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan.

JURNAL PSIKOLOGI MALAYSIA

Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka. Penderaan yang berterusan pada peringkat umur yang rendah sememangnya akan meninggalkan kesan trauma yang mendalam dalam jiwa anak-anak.

User Username Password Remember me. Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya. Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan. Keadaan ini menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis.

Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja. Di samping itu, ibu bapa juga berpendapat mereka dapat memuaskan diri dari segi psikologi apabila mendera anak-anak. Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara.

  EL SUFRIMIENTO Y LA SOBERANIA DE DIOS JOHN PIPER PDF

Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak. Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang menjadi mangsa.

Jurnal Psikologi Malaysia, its editors and its publisher will not be liable for any direct, indirect, consequential, special, exemplary, or other damages arising therefrom.

Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka. Parents aslo reported high satisfaction towards their children’s child care centres.

Overall, the awareness of education as a whole which leads to children’s development in a holistic way is yet to be achieved. Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin juurnal bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri. Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh ibu bapa yang murnal konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga. Apabila sampai di rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi karenah anak-anak yang selalunya menginginkan perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga. Merek belum bersedia untuk memikul dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai ibu bapa. Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Setiap pihak perlulah berganding pnderaan untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka.

Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu.

  DESSALEMENT PAR OSMOSE INVERSE PDF

Ini menunjukkan peranan ibu bapa yang begitu afdal juranl menentukan anak yang dilahirkan menjadi insan yang sempurna. Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini. However, simultaneously, parents reported that the main reason for sending their children to child care was because there were no babysitters at home instead of seeking formal education.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak. Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut.

Descriptive results showed that education which is related to moral and religious teachings was the main aspects chosen by parents as criteria of quality child care centres. Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak. In addition, findings also indicated that parents prioritized moral and religious teachings despite their children’s early prnderaan of years old.

Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan. Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil.

Ini kerana ibu bapa tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan terpaksa menyerahkan anak kepada orang lain, misalnya saudara terdekat untuk menjaga dan membesarkannya dengan janji akan memberikan kadar upah wang yang tertentu pada setiap bulan. Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan.

Any opinions, discussions, views and recommendations expressed in the article are solely those of penderaan authors and are not of Jurnal Psikologi Malaysia, its editors or its publisher.